Jag...

Jag heter Sara och har jobbat på mellanstadiet i nästan 20 år. Jag är svso-bild lärare och har alltid försökt ha bildlektioner som har anknytning med det vi jobbar med i andra ämne så bild inte blir ett avskilt ämne.
Alla bilder på bloggen har jag eller elever målat, förutom de från kända konstnärer förstås...
Jag har inspirerats av naturen, böcker ,andra bloggar,kolleger mm. En del uppgifter har jag kommit på själv, andra har jag sett och omarbetat och en del har jag kört med så länge att jag faktiskt inte vet var jag fått idén från början...
Jag sorterar bilderna efter teknik, motiv, ämne och den årskurs jag tycker är mest lämplig. Jag har använt uppgifterna i 4-6 jmen naturligtvis kan man använda en del även i andra åldersgrupper.

OBS! Tar tacksamt emot kommentarer om förbättringar, förändringar mm
Skicka gärna in egna förslag på bilduppgifter !
Jag nås på mejladress saragote@hotmail.com

söndag 8 november 2015

Afrikansk konst, hus och djur

När jag försökte ta reda på fakta om afrikanska stammar stötte jag på Ndbele-folket och dess fantastiska konst.
Ndbele-folket är ett folkslag som tillhör bantu-folket, den största folkgruppen söder om ekvatorn. Ndbele-folket lever främst i Zimbabwe och Sydfarika och de har en särskild kultur. De målade till exempel fantastiska mönster på sina lerhus, ett sätt att kommunicera och förmedla budskap som bara de svarta förstod. Det var framför allt kvinnorna som målade och förde traditionen vidare.
Ett lektionsförslag är att måla ett hus med typiskt ndbele-mönster.
Steg 1 är att rita mönstret, helst med linjal och fyll i med svart tushpennaSteg 2 Färglägg fälten med pastellkritor, måla taket som gräs
Jag har satt emballagepapper som dörr och fönster

Ett annat lektionsförslag är att måla ram i olika  mönster, sök på tex "ndbele pantern" och sen måla motiv från Afrika, förslagsvis olika djur i ramen.
1. Måla mönster, använd linjal2.Färglägg mönster, här i vattenfärg


3. Fyll gärna i konturerna med svart tushpenna


4. Måla ett afrikanskt motiv, till exempel djur i ramen
Denna uppgift kräver minst 2 lektioner för att det ska bli bra resultat
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar